Karenca pesticida – značenje, istine i zablude

karenca predstavlja period potreban za razgradnju ostataka pesticida na plodovima

Šta je karenca

Period koji mora proći od trenutka primene pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji do trenutka kada se plod smatra bezbednim za ljudsku upotrebu zove se karenca. Laički rečeno, karencu definišemo kao period čekanja od prskanja do berbe.

Stručnije rečeno, karenca predstavlja period potreban za razgradnju ostataka pesticida na plodovima i izražava se u danima. Nakon ovog perioda, ostaci pesticida na plodovima se potpuno razgrade ili njihova koncentracija padne ispod maksimalne dozvoljene. U oba slučaja plodovi se smatraju bezbednim za ljudsku upotrebu.

Zašto je važno da se karenca poštuje

Karenca nam obezbeđuje bezbedne i zdrave proizvode bez obzira na obim i način proizvodnje. Povećana koncentracija ostataka pesticida može izazvati akutno trovanje. Iako su teži slučajevi trovanja nakon samo jednog unosa relativno retki i zahtevaju visoku koncentraciju pesticida, ne treba zanemariti potencijalnu opasnost.

Ono što je mnogo opasnije je činjenica da se mnogi ostaci zadržavaju i nakupljaju u organizmu i dugoročno mu nanose veliku štetu. Ovo je posebno važno ako znamo da su mnoga od tih jedinjenja kancerogena.

Inače ne postoji način da se pranjem voća i povrća u potpunosti uklone ostaci pesticida iako neki načini pranja mogu smanjiti njihovu koncentraciju. Jedan od načina koji može biti od pomoći je i pranje sodom bikarbonom.

Zablude o karenci i primeni pesticida

Pranje sodom birkarbonom
Pranje plodova jabuke običnom vodom ne uklanja ostatke pesticida u dovoljnoj meri

Kada je u pitanju karenca i uopšte primena pesticida postoji nekoliko čestih zabluda. Prva i verovatno najveća tiče se tzv. „neprskanih“ plodova. Često će vas „stručnjaci“ i „pošteni proizvođači“ uveravati da su plodovi „neprskani“ samo zato što su sitni, deformisani i flekavi. Ružan izgled nije garancija da plodovi nisu tretirani pesticidima. Naprotiv, ružni i flekavi plodovi mogu biti posledica zakasnelog prskanja, smanjenog broja prskanja, korišćenja neispravnih preparata (npr. preparata sa isteklim rokom) ili neodgovarajućih preparata za pojedine bolesti i štetočine. Jedina garancija da je plod neprskan je da ga sami proizvedete ili da imate apsolutno poverenje u proizvođača i njegovu proizvodnju.

Druga velika zabluda, je tvrdnja da je karenca istekla jer su plodovi ubrani pre više meseci. Najčešće sam ovu tvrdnju mogao da čujem kada je u pitanju jabuka. Obzirom da se ovo voće često čuva više meseci u hladnjačama, mnogi samouvereno tvrde da su se ostaci pesticida razgradili u tom periodu. Ovo jednostavno nije tačno, jer se nakon berbe proces razgradnje zaustavlja i koncentracija ostataka pesticida ostaje nepromenjena.

Treća zabluda jeste da su plodovi nezdravi samo zbog toga što su proizvedeni uz primenu pesticida. Ukoliko se pesticidi primenjuju uz poštovanje preporuka za upotrebu, opasnost po ljudsko zdravlje je minimalna.

Četvrta zabluda, koju često možemo čuti, je da su plodovi proizvedeni po principima organske proizvodnje neprskani i samim tim apsolutno bezbedni. Iako njeni principi obezbeđuju veću bezbednost proizvoda i u organskoj proizvodnji se primenjuju oređeni preparati za zaštitu bilja. I ovi preparati, mogu biti toksični za ljude ukoliko se unesu u organizam u većoj koncentraciji. Samim tim i ovde se moraju poštovati sve predviđene mere primene preparata i karenca.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *