Jabuka za preradu ove godine ima neočekivano visoku cenu

Breburn, Braeburn, jabuke

Cene jabuka za preradu su u porastu

Prema analizi magazina East Fruit, u sezoni 2023/2024. izvoz jabuka za preradu je u porastu u Evropi što je posledica neuobičajeno visokih cena koncetrata soka.

Trenutne prosečne nabavne cene industrijske jabuke u Istočnoj Evropi kreću se oko 0,22-0,25 $/kg, što je tri puta više nego pre godinu dana. U zemljama poput Austrije i Nemačke cene su čak i veće. Visoka cena plodova nižeg kvaliteta dovela je do rasta izvoza industrijske jabuke.

Povećana potražnja jabuka u Austriji i Nemačkoj

Proizvođači i izvoznici iz zemalja u Istočnoj i Centralnoj Evropi beleže povećanu tražnju od strane Austrijskih i Nemačkih prerađivača. U isto vreme, prerađivači su spremni da pomognu u organizaciji transporta do svojih pogona.

Potpuni preokret u odnosu na prethodne dve godine

Pre samo dve godine, otkupne cene jabuka za preradu bile su toliko niske da su jedva pokrivale troškove transporta do lokalnih prerađivača. Prodaja u izvozu bila je apsolutno nezamisliva.

Trenutno visoke cene industrijske jabuke utiču i na lokalna tržišta. Količine jeftine jabuke, opale su u sezoni 2023/2024 jer su značajne količine završile u preradi. Osim toga, niži prinosi u Evropi, doveli su do rasta cena jabuka srednjeg i višeg cenovnog ranga.

Rast cena jabuka u Poljskoj i Moldaviji

U Poljskoj, Ukrajini i Moldaviji, cene sveže jabuke porasle su tokom godine za 40-60 %. U Moldaviji su proizvođači sokova zaustavili preradu jabuka tokom jeseni 2023. zbog nedostatka sirovine, da bi je ponovo pokrenuli tek sad. Jasno je da će ove sezone cena industrijske jabuke imati značajan uticaj na celokupno tržište jabuke i njihovu cenu.

Izvor: East Fruit magazin

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *