Odabir ambalaže za voće i povrće za male radnje

Kartonska ambalaza za voce i povrce

Koji je značaj ambalaža za voće i povrće

Pored kvaliteta i cene robe, ambalaža za voće i povrće predstavlja jako bitan činilac u trgovini. Njena glavna uloga je da štiti plodove od oštećenja i pomogne u očuvanju kvaliteta. Mora omogućiti maksimalno iskorišćavanje prostora tokom transporta i olakšati rukovanje. Najrasprostranjenija je drvena ambalaža, zatim slede plastična i kartonska. Poslednjih godina kod nas raste upotreba plastične ambalaže.

Prilikom nabavke robe najvažnije je da tražite novu, neoštećenu i čistu ambalažu. Na ovaj način smanjujete opasnost od oštećenja plodova tokom transporta ili od propadanja usled pojave truljenja ukoliko se koristi nečista ambalaža.

Treba imati u vidu da mnogi proizvođači i trgovci koriste polovnu ambalažu, pa prilikom nabavke obratite pažnju u kakvom je ona stanju. Gajbe i kutije moraju biti pravilnog oblika, bez vidljivih oštećenja, nečistoća ili znakova plesni. Polovnu drvenu ambalažu možete prepoznati i po boji obzirom da su vec korišćene gajbe tamnije usled dejstva vlage i stajanja nakon prve upotrebe.

Ambalaža u radnji

Kada je u pitanju izlaganje robe u radnji, tu imate više slobode pri odabiru ambalaže. Vrstu i dimenzije možete prilagoditi vašim potrebama. I u ovom slučaju ona pre svega mora dobro štititi voće i povrće. Možete i zadržati originalnu ambalažu i u njoj izlagati robu. Ovo naravno važi za robu čije je pakovanje gajba ili kutija. Za artikle koji se pakuju u vreće (luk, krompir, kupus) najbolje je obezbediti adekvatnu ambalažu za izlaganje.

Osetljive artikle, poput sitnog voća (jagode, maline, borovnice, itd.) najbolje je nabavljati u malim zatvorenim pakovanjima spremnim za prodaju. Na taj način smanjićete procenat oštećenja usled neadekvatnog rukovanja.

Mala pakovanja za voće i povrće

Poseban deo tržišta predstavljaju premium proizvodi u specijalnim pakovanjima, koji uglavnom kod nas dolaze iz uvoza. Treba biti oprezan zbog visokih cena i male kupovne moći u Srbiji.

Mala pakovanja za voće i povrće posebno su korisna ukoliko imate ograničen prostor za izlaganje. Posebno su zanimljiva mala pakovanja crnog i belog luka i krompira. Na ovaj način oslobodićete mesto u vašem objektu a istovremeno ćete u ponudi zadržati ove osnovne artikle. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da roba upakovana na ovaj način bude dobrog kvaliteta a da cena ne bude previsoka u odnosu na neupakovanu robu.

Ukoliko se odlučite da vaš objekat opremite ambalažom koja će služiti isključivo za izlaganje robe, ona mora biti takva da je u nju moguće adekvatno spakovati robu ali i da omogući pravilno održavanje higijene. Kada je u pitanju materijal najbolje je odlučiti se između drveta i plastike u zavisnosti od vaših potreba i želja. Plastika je lakša i praktičnija za rukovanje i neretko jeftinija, ali zato uglavnom nemate puno mogućnosti za prilagođavanje izgleda. Drvo može imati mnogo lepši i vizuelno atraktivniji izgled koji je lakše prilagoditi vašim željama ali je najčešće ovakva ambalaža i skuplja.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *