Pakovanje jabuke za prekomorski transport (bušel pakovanje)

Pakovanje za teleskopsku kutiju

Početak sezone jabuka je i pravo vreme da se pozabavimo jednim na ovim prostorima neuobičajenim načinom pakovanja ovog voća. U pitanju je pakovanje jabuke za prekomorski transport tj. za transport kontejnerima. Uobičajena pakovanja u drvene ili plastične gajbe ili pak standardne kartonske kutije nisu adekvatna za ovakav način transporta. Prvi razlog leži u činjenici da pakovanja koja najčešće koristimo nisu najpogodnija za brodski transport jer ne garantuju u potpunosti stabilnost paleta a samim tim ne možete biti sigurni da će plodovi na odredište stići neoštećeni. Međutim, čak i da obezbedite ambalažu koja je dovoljno čvrsta da može obezbediti bezbednost robe javlja se drugi, možda i značajniji problem. Radi se naravno o troškovima transporta. Naime, kada koristite standardnu ambalažu količina robe koja se može upakovati u kontejner je izrazito mala. Primera radi, u frigo-kontejner od 40 stopa u standardnoj dvorednoj kutiji u koju staje oko 13 kg jabuke, možete upakovati tek oko 15-ak tona jabuke. Ovo je pre svega posledica unutrašnjih dimenzija kontejnera tj. činjenice da se rashladna jedinica nalazi u unutrašnjosti i zauzima značajan prostor. Osim toga, postoji i ograničenje u visini palete koje ukupno iznosi oko 2 m uključujući i samu podnu paletu. Ako uzmemo u obzir da transport kontejnerom iz npr. Beograda do Dubaija može da vas košta i do 5.000 evra jasno vam je koliko bi bilo učešće troškova transporta u ceni isporučene robe.

Zbog svega ovoga, za kontejnerski transport koristi se takozvano bušel pakovanje, ili pakovanje u teleskopske kutije kako se one još nazivaju kod nas. Radi se zapravo o kutijama iz dva dela od koji je jedan sama kutija a drugi poklopac koji obuhvata celu kutiju. Dimenzije pomenute teleskopske kutije su 500 x 300 x 320 mm (dužina x širina x visina). U ovakvu kutiju staje 18 kg jabuke a kako bi se izbeglo oštećenje plodova tokom transporta neophodno je korišćenje podloški. U zavisnosti od kalibraže plodova, u kutiji može biti 4-6 redova sa jabukama. Na ovaj način dobijamo pakovanje koje je dovoljno čvrsto i stabilno da izdrži veće opterećenje plodovima i dug transport. Ukupna neto količina jabuke koju je moguće utovariti u frigo-kontejner u ovakvom pakovanju iznosi oko 17.300 kg što je značajno više u odnosu na samo oko 15 koliko bi se moglo spakovati u uobičajenim pakovanjima.

Što se samog pakovanja u ove kutije tiče ono se razlikuje od uobičajenog pakovanja sa podloškama sa kojima su se naši proizvođači susretali jer je neophodno maksimalno iskoristiti prostor u kutiji. S tim u vezi, kako bi se u kutiju spakovalo pomenutih 18 kg jabuka potrebno je koristiti podloške sa specifičnim rasporedom ležišta za plodove koji omogućava uklapanje prilikom slaganja. Korišćenjem ovakvih podloški, plodovi naležu u međuprostor između plodova u podlošci ispod čime se smanjuje ukupna visina svih podloški u kutiji. Tako npr. ukoliko pakujete plodove koji su približno 70 mm u prečniku, morate spakovati 5 redova kako bi se u kutiji našlo 18 kg plodova. Ako pomnožite broj redova sa prečnikom ploda uočićete da bi ukupna visina trebala da iznosi oko 350 mm što je za 30 mm više od visine same kutije pa samim tim ne bi bilo moguće istu zatvoriti. Međutim uklapanjem podloški na pomenuti način, plodovi će biti upakovani tako da se poslednji red nalazi neposredno ispod vrha kutije što će omogućiti da se ista adekvatno zatvori i paletira bez oštećenja plodova. Ono što je specifično za ovakvo pakovanje je činjenica da se u kutiju uvek pakuje oko 18 kg jabuke a da se zapravo razlikuje broj plodova u kutiji. Samim tim, prilikom komunikacije sa potencijalnim kupcima oni će vam staviti do znanja koji broj plodova žele u kutiji čime će vam zapravo odrediti i njihovu kalibražu. Tako npr. za jabuku prve klase kalibra oko 75 mm, broj plodova u kutiji iznosiće 113 komada. Treba imati u vidu, da prilikom pakovanja kalibraža nije uvek ista u svakom redu već da mogu postojati sitnija odstupanja (do nekoliko milimetara u prečniku ploda) kako bi se sve uklopilo kako treba. Takođe, ono što značajno otežava ovakav način pakovanja je i činjenica da se rasponi kalibraže kod ploda ne kreću u rasponu od po 5 mm kako je najčešće uobičajeno kod nas ali i u Evropi. Kako bi ste lakše razumeli način pakovanja, pogledajte i tabelu sa podacima za pakovanje u zavisnosti od traženog broja plodova.

Uputstvo za pakovanje jabuke u teleskopsku kutiju (bušel pakovanje)

Kao što možete videti u pregledu broj plodova u pakovanju može se kretati od 48 pa do 216 plodova. Ako pogledate kolonu Broj plodova u svakoj od podloški uočićete da se se u nekim slučajevima pojavljuju dva broja. To je zato što u pojedinim slučajevima, raspored ležišta za plodove ne omogućava pakovanje istog broja plodova u svakoj podlošci. Takođe, možete primetiti da se plodovi kalibriraju na po 3 mm u odnosu na 5 mm koliko je najčešći raspon koji se koristi kod nas.

Može se reći da ovakav način pakovanja ima svoje dobe i loše strane. Karakteriše ga manji učinak tokom pakovanja što dodatno povećava troškove. Zbog toga, pogodan je uglavnom za dalja tržišta gde zbog specifičnosti transporta njegovo korišćenje ima opravdanje. Za sam kraj pogledajte i koje su to dobre i loše karakteristike ovakvog načina pakovanja:

Pozitivno:

  1. Maksimalno iskorišćenje prostora kod kontejnerskog transporta
  2. Manje opterećenje troškovima transporta po kg u odnosu na standardna pakovanja
  3. Veća stabilnost robe prilikom transporta
  4. Plodovi su bolje zaštićeni od mehaničkih oštećenja tokom transporta

Negativno:

  1. Visoka cena kutija
  2. Otežana nabavka teleskopskih kutija u Srbiji
  3. Neuobičajene kalibraže otežavaju i usporavanju pakovanje
  4. Potreba za većim utroškom rada prilikom pakovanja što povećava troškove pakovanja i pripreme robe

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *