Banane pomažu u borbi protiv holesterola

Banana

Značaj banane za zdravlje

Banane svoju popularnost duguju sjajnom ukusu kome malo ko može odoleti, ali i visokoj nutritivnoj vrednosti. U ovom članku videćemo i na koji način ovo voće može pomoći prirodno čišćenje organizma od holesterola.

Bogatstvo nutrijenata

Za početak treba reći da banane sadrže značajne količine ugljenih hidrata, vlakana, vode i antioksidanasa, ali relativno malo proteina i nimalo masti.

100 g banane sadrži:

89 kalorija

75 g vode

23 g ugljenih hidrata, od čega 4,62  g vlakana

326 mg kalijuma

28 mg magnezijuma

22 mg fosfora

12,3 mg vitamina C

Plodovi puni vlakana

Banane nude veliku količinu biljnih vlakana koja, između ostalog, pomažu smanjenje krvnog pritiska i holesterola. Na taj način pomažu očuvanju zdravlja srca. Dodavanje banana u vašu ishranu pomoći vam će da unesete dnevne potrebe za vlaknima.

Banane su bogate kalijumom

Mineral kalijum, presudan za kontrolu krvnog pritiska i zdravlja srca, zastupljen je u značajnoj meri u banani. Uključivanje hrane bogate kalijumom u ishranu može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, smanjenju rizika od pojave srčanih oboljenja ali i držanju pod kontrolom nivoa holesterola.

Bogatstvo prirodnih antioksidanata

Banane su izvor prirodnih antioksidanata, među kojima su dopamin i katehin. Ova jedinjenja, između ostalog, pozitivno utiču na zdravlje srca. Ovi antioksidanti takođe pomažu smanjenju nivoa LDL holesterola i sprečavanju formiranju plakova koji začepljuju arterije.

Banane poboljšavaju varenje

Odlično su voće za one koji pate od problema sa varenjem poput nadimanja, lošeg varenja, gorušice i sl. Bogat sadržaj vlakana pomaže varenje i sprečava pojavu zatvora.

Pomažu mršavljenje

Glavne prednosti banana jesu njihov sjajan ukus i mogućnost korišćenja na različite načine. Mogu da posluže kao sjajna užina, da se umešaju u različite smutije ili koriste kao zaslađivač prilikom spremanja ukusnih kolača. Pripremanjem ukusnih obroka sa ovim voćem u vaš organizam unosite i veću količinu vlakana koja pomažu u gubitku težine.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *