Kvalitet povrća – kako odabrati najbolji krompir

Kvalitet povrća - odabir kvalitetnog krompira

Kvalitet povrća određuje se na osnovu parametara koji su definisani u odgovarajućim standardima kvaliteta. Minimalni zahtevi u pogledu kvaliteta voća i povrća u Srbiji definisani su u pravilniku o kvalitetu voća, povrća i pečurki, koji je ujedno naš zvanični republički standard. Krompir spada u nezaobilazno povrće i jednu od glavnih namirnica u našoj ishrani. Upravo zbog ovoga želim da se pozabavim parametrima kvaliteta i na koji način da odaberete dobar krompir.  Krompir se, radi upotrebe u ljudskoj ishrani, vadi u trenutku potpune fiziološke zrelosti. Prema boji pokožice možemo razlikovati tzv. crveni i beli krompir. Kod nas, odnos crvenog i belog krompira u prodaji je približno jednak.

Pomenuti pravilnik o kvalitetu voća, povrća i pečurki definiše neke osnovne parametre koje krompir mora ispunjavati kako bi mogao biti stavljen u promet:

“1) da je normalno razvijenih krtola iste sorte, čist, zdrav, ceo i tvrd;

2) da je bez krompirovog raka (Synchitrium endobioticum), bez prstenaste bakterijske truleži (Corynebacterium sependonicum), bez sluzaste truleži (Pseudomonas solanacearum, Colletotrichum lagenarium, Phytophtora infestans, Phisoctonia solani i Phythorimea operculella);

3) da je bez stranog mirisa i ukusa;

4) da je bez nenormalne spoljašnje vlažnosti i da nije smežuran;

5) da krtole nisu napadnute krompirovom plesni;

6) da je bez većih deformacija, rđastih pega, unutrašnjih šupljina i staklavosti krtola;

7) da nema veće nedostatke, i to: zelenu koloraciju površine (ako prelazi 10% površine krtole, a ljuštenjem pokožice se ne može odstraniti), površinsku krastavost (ako prelazi 25% površine krtole) i teže nedostatke (ako prelazi 10% mase krtole).

Koji su još parametri za kvalitet krompira

Osim navedenih osnovnih parametara treba obratiti pažnju i na kalibražu krtola koja se određuje posebnim kalibratorima. Opšte prihvaćena kalibraža za krompir I klase je 50-70 mm ili približno 120-350 g po krtoli. Treba napomenuti da se ova kalibraža razlikuje od minimalne kalibraže propisane u već pomenutom pravilniku. Sitnije krtole se najčešće pakuju odvojeno u pakovanja od 5 ili 10 kg i prodaju po nižoj ceni u odnosu na krompir I klase. Što se tiče parametara kvaliteta, obratite pažnju da krtole moraju biti bez prisustva mehaničkih oštećenja ili oštećenja od bolesti i štetočina. Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno rasecite jedan broj krtola jer ima bolesti čiji se simptomi ne uočavaju na površini već zahvataju samo unutrašnjost. Na preseku, meso mora biti karakteristične boje za sortu, zdravo, bez oštećenja u bilo kom pogledu i bez površina koje su promenile boju.

Na površini plodova često ćete moći da uočite mehanička oštećenja nastala prilikom vađenja ili pakovanja (uboji, rasekotine) koji mogu biti potpuno zasušeni u trenutku prodaje i na izgled vam neće delovati kao da mogu predstavljati veći problem. Međutim, ono na šta treba da obratite pažnju jeste da li je neposredno ispod tih oštećenja došlo do nekroze (truleži) tkiva, što se često javlja na mestima mehaničkih oštećenja. Ukoliko je to izvodljivo, uklonite deo pokožice na mestu uboja kako bi ustanovili da li je došlo do truljenja mesa ispod. Ukoliko niste u mogućnosti da rasecate krompir, pažljivije pogledajte mesto uboja kako bi ste uočili nepovoljne promene. Ukoliko je došlo do promena na tkivu ispod pokorice, može se očekivati da to mesto bude mekše od ostatka krtole, da je smežurano ili da je promenilo boju. Ukoliko je trulež uzela maha, može doći i do pojave neprirodne vlage na mestu oštećenja. Krtole na kojima se uočavaju sveža, oštećenja u vidu posekotina ili uboja treba izbegavati pošto se na tim mestim najpre javlja trulež a osim toga, takve krtole brže dehidriraju.

Osim što krtole moraju biti bez mehaničkih oštećenja, one ne smeju biti ni smežurane niti proklijale. Na krtolama ne bi smelo da bude ni izrazito zelene boje koja nastaje usled predugog izlaganja krtola sunčevom zračenju prilikom vađenja krompira. Zelena boja je posledica nakupljanja alkaloida solanina koji u većim koncentracijama može biti štetan za ljude iako je ovo jako redak slučaj. Zelena boja se najčešće uočava neposredno ispod pokorice i u nekim slučajevima se može uočiti i bez rasecanja ali je sigurnije da oljuštite koru kako bi proverili da li je ispod nje tkivo poprimilo zelenu boju.

Kvalitetno pakovanje i pravilno rukovanje čuva kvalitet povrća

Uobičajeno pakovanje za krompir je mrežasta vreća od 10 kg. Osim ovoga sreće se i pakovanje u vrećama od 25 kg. Radi lakše manipulacije i rukovanja naročito u radnjama, pakovanje od 10 kg je mnogo pogodnije. Pored pomenutih pakovanja, u poslednjih nekoliko godina na našem tržištu su se pojavila i tzv. sitna pakovanja krompira (1 kg, 1,5kg, 2 kg, 2,5 kg itd.). Ovakva pakovanja su lakša za rukovanje i atraktivnijeg izgleda ali su istovremeno i skuplja. Prilikom kupovine krompira pakovanog na ovaj način pokušajte da kroz samu vrećicu proverite kvalitet krtola unutra. Često je krompir pakovan na ovaj način opran što će vam omogućiti lakše uočavanje oštećenja ili simptoma bolesti.

Osim o kvalitetu samih krtola, vodite računa i o tome da na njima ne sme da bude velike količine zemlje zaostale posle vađenja. Kod nas se najčešće prodaje krompir koji nije pran već se višak zemlje, ukoliko je potrebno uklanja četkanjem. Ipak ukoliko je krompir proizveden na težim tipovima zemljišta može se desiti da nije moguće u potpunosti ukloniti čestice zemlje, zbog čega krtole dobijaju manje privlačan taman izgled. Ipak, ukoliko su svi ostali parametri kvaliteta odgovarajući nemojte izbegavati kupovinu ovakvog krompira ali vodite računa da na površini nema većih naslaga zemlje. Kao što sam već pomenuo, osim četkanjem, krompir se može i prati, što je često slučaj sa uvoznim krompirom. Opran krompir je osetljiviji na propadanje i da mu je period čuvanja tj. šelf lajf kraći nego kod očetkanog krompira pa vodite računa o količini koju kupujete. Ostali parametri su isti kao i kod neopranog krompira.

Iako krompir nije jako osetljiv na mehanička oštećenja, kao što je to slučaj sa nekim drugim povrtarskim a posebno voćnim vrstama, ipak je neophodno voditi računa da se prilikom rukovanja krtole ne oštećuju. Izbegavajte bacanje ili nepažljivo istresanje vreća. Krompir čuvajte u mračnom, dobro provetrenom prostoru. U kućnim uslovima ostava, podrum ili zasenčeni deo terase mogu sasvim dobro poslužiti za čuvanje krompira.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *