Ružne plodove treba koristiti podjednako kao i lepe

Rdjasta prevlaka na jabuci

Ružne plodove bacaju, zar ne?!

Istraživanja pokazuju da 30-50 % hrane koja se proizvede nikada ne dospe do naših trpeza. Iako na našim prostorima nisu rađene ovakve analize, nema razloga da verujemo da je situacija bolja. Verujem da je svako od nas imao prilike da proba ružne plodove i tom prilikom se uveri da nema značajnih razlika između „ružnih“ i „lepih“.

Standardi kvaliteta propisuju parametre vezane za izgled plodova ali istovremeno diskvalifikuju ružne plodove. Na ovaj način pojavljuje se voće i povrće koje bi mogli nazvati „vanklasnim“ jer ne ispunjava parametre u pogledu izgleda. Istovremeno ono zadovoljava sve ostale parametre kvaliteta i prava je šteta što završava u otpadu ili u količinama za preradu. Suština je da nema razloga da neugledni plodovi ne nađu svoje mesto na trpezi. Naravno ovakvi plodovi ne mogu imati cenu kao po izgledu savršeni plodovi već ona mora biti niža. Takođe, ovakvi plodovi nikako ne smeju biti nuđeni kao organski ili tzv „neprskani“. Treba imati u vidu da će trgovci neretko posegnuti za ovakim lažima pa treba biti na oprezu kako ne bi završili nepotrebno plaćajući visoku cenu.

Kako ih koristiti?

Rdjasta prevlaka naružuje plodove jabuke

Crveni pramen na plodovima jabuke Greni Smit

Mnogi se pitaju da li ovakvi plodovi imaju neke nedostatke zbog kojih ih ne bi trebalo koristiti? Ukoliko na njima nema simptoma bolesti (o nekim fiziološkim bolestima jabuke možete pročitati ovde), mehaničkih oštećenja ili oštećenja od štetočina nema razloga da ih izbegavate. Razlika u nutritivnim vrednostima lepih i ružnih plodova nema. Samim tim, sa aspekta kvaliteta ishrane potpuno je svejedno za koje od njih ćete se odlučiti.

Ono što ide u prilog neuglednim plodovima je njihova cena, jer su oni po pravilu jeftiniji. Da li ćete se odlučiti za kupovinu “ružnih” plodova uticaće način na koji planirate da ih koriste ali i koliko ćete morati da bacite prilikom pripreme. Npr. ukoliko kupujete papriku za seckanje nije presudno da li je ona pravilnog oblika za razliku od toga kada planirate da je pečete ili punite. Isto tako, krompir nepravilnog oblika može značiti da ćete više baciti prilikom ljušćenja. Što se same upotrebe tiče, apsolutno nema razlike na koji način ćete ih spremati.

Kada je ukus u pitanju, nema razlike pa bez bojazni i ružne plodove možete stavljati u vaša omiljena jela. U nekim slučajevima čak ružni plodovi mogu biti i ukusniji. Recimo kada se radi o starim sortama koje nemaju lep izgled ali imaju specifičan ukus ili aromu. Dobar primer je paradajz kod kojeg su sve novije sorte stvarane da lepo izgledaju, daju visok prinos i trpe dug transport. Više o ovoj temi pogledajte u ovom tekstu. Problem jedino može nastati ukoliko recept zahteva pravilan oblik plodova. U svakom slučaju sve se zapravo svodi na to da li se eventualni gubitak može opravdati uštedom u ceni.

Ako ste se zainteresovali za temu bacanja hrane, potražite više informacija na ovim linkovima:

Food waste wikipedia

Food Loss and Food Waste – FAO

Food Waste – Harvard T.H. Chan School of Public Health

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *