Kako čuvati voće i povrće

U nastavku možete naći kratke savete kako da sačuvate svežinu pojedinom voću i povrću.

Voće:

Jabuke: Možete ih čuvati na polici i do dve nedelje, ali vodite računa da prostorija u kojoj ih čuvate bude sveža (može ostava ili podrum).

Citrusi: Držite ih na hladnom i provetrenom mestu. Nikako nemojte držati citruse u zatvorenim kutijama koje ne dozvoljavaju cirkulaciju vazduha jer prilikom stajanja njihovi plodovi otpuštaju gas etilen koji ubrzava dozrevanje i može izazvati propadanje plodova .

Kajsije: Ukoliko su plodovi nešto zeleniji čuvajte ih na sobnoj temperaturi na polici a ukoliko su potpuno zreli držite ih u frižideru.

Višnje: Čuvajte ih u dobro zatvorenim kutijama. Nemojte ih prati pre nego budete želeli da ih potrošite jer bilo kakva vlaga na plodovima podstiče razvoj plesni

Bobičasto voće (malina, kupina, borovnica i sl.): Nemojte zaboraviti da su ovi plodovi jako osetljivi pa prilikom čuvanja vodite računa da ih ne pakujete u velikoj količini jer njihova sopstvena težina može oštetiti plodove koji se nalaze na dnu. Ukoliko imate mogućnosti, najbolje ih je čuvati u jednom sloju. I ovi plodovi su osetljivi na vlagu pa ih treba čuvati u otovorenim činijama ili u paprinim kesama a prati ih isključivo pre jela.

Smokve: Smokve su osetljive na povećanu vlagu pa ih ne treba držati u zatvorenim kutijama. Papirne kese se mogu koristiti jer dozvoljavaju plodovima da dišu i smanjuju kondenzaciju. Ipak, čuvanje u frižideru na tanjiru ili u činiji u tankom sloju omogućiće vam da ih sačuvate do nedelju dana.

Nektarine: Slično kajsijama i breskvama mogu se čuvati u frižideru ukoliko su potpuno zrele. Ipak, najbolje je držati ih na sobnoj temperaturi dan-dva pre jela, kako bi omekšale i razvile karakterističnu aromu.

Breskve: Kao i ostalo koštičavo voće (Kajsija, Nektarina i sl.) mogu se čuvati na sobnoj temperaturi ukoliko nisu potpuno sazrele. Potpuno sazreli plodovi trebalo bi da se čuvaju u frižideru.

Kruške: Plodovi kruške mogu se čuvati na policama nekoliko nedelja a još je bolje ukoliko ih možete čuvati u papirnim kesama (obratite pažnju da se ovo odnosi samo na plodove koji nisu u punoj zrelosti tj. nisu potpuno omekšali). Ukoliko želite da im ubrzate sazrevanje, možete među njih staviti i poneku jabuku.

Nar: Može se čuvati i do mesec dana na polici na hladnom mestu.

Jagode: Plodovi jagode ne podnose vlagu. Najbolje se čuvaju u otvorenoj činiji ili papirnoj kesi u frižideru. Ukoliko su plodovi zdravi i nisu prezreli, mogu se čuvati i do nedelju dana, ali je ipak neophodno proveravati ih kako bi se na vreme uočila povećana vlaga.

Povrće

Povrće nikada nemojte držati u zatvorenim kesama ili kutijama već mu dozvolite da diše.

Dinje i lubenice: Cele dinje i lubenice mogu se čuvati na hladnom, suvom i mračnom mestu i po desetak dana (obratite pažnju da kod dinje period čuvanja zavisi od sorte i stepena zrelosti). Isečeni, ovi plodovi bi se morali čuvati u frižideru u otvorenim činijama.

Sveže mahunarke: U otvorenoj činiji u frižideru. Svakako, ovo povrće se ne može dugo čuvati u svežem stanju pa ga iskoristite u što kraćem roku. Ukoliko ga ipak želite čuvati duži vremenski period, rešenje potražite u zamrzavanju.

Rotkve i cvekle: Obavezno ih čuvajte bez lišća. Ukoliko ne bi odsekli lišće, ono bi izvlačilo vlagu iz korena i na taj način činilo da izgubi ukus i čvrstinu. Ovo naravno važi ukoliko imate svoju proizvodnju ili ovo povrće kupujete sa lišćem direktno od proizvođača. Inače na pijacama i u radnjama rotkve i cvekle se prodaju već očišćene.

Brokoli: Čuvajte u otvorenoj činiji u frižideru. Ipak, zbog karakteristika ovog povrća da brzo propada (precvetava) i gubi svoja svojstva najbolje bi bilo što pre ga iskoristiti.

Prokelj: Sitne glavice prokelja spakujte u otvorenu činiju i prekrijte ih vlažnom krpom. Prokelj možete čuvati na hladnom mestu ili u frižideru.

Kupus: Kupus se može čuvati na polici do nedelju dana. Ukoliko želite da kupus sačuvate duže od nedelju dana, onda ga držite u frižideru. Ako se tokom čuvanja pojavi uvijanje spoljnih listova ili se na njima pojave neke druge nepovoljne promene jednostavno ih uklonite pre upotrebe. Ipak, obratite pažnju da kupus može početi da gubi svoju svežinu i vlagu nakon nedelju dana pa bi bilo dobro iskoristiti ga u tom periodu.

Šargarepa: Kako bi duže sačuvali svežinu odsecite zelene stabljike sa šargarepe. Čuvajte ih u zatvorenoj činiji sa dosta vlage. Takođe, ukoliko ih čuvate duži vremenski period, možete ih obmotati vlažnom krpom ili ih svakih par dana potapati u svežu vodu. Obratite pažnju da kvalitet vode koju koristite za potapanje može značajno uticati na kvalitet korena.

Karfiol: Ovo povrće se može čuvati par dana u zatvorenoj činij u frižideru. Međutim, karfiol najbolji ukus ima ukoliko se iskoristi što pre.

Celer list: Može se dobro čuvati u najobičnijoj činiji sa plitkom vodom smeštenom na policu.

Celer koren: Koren celera može se sačuvati sasvim dobro u frižideru.

Kukuruz šećerac: Ukoliko ga morate čuvati, neočišćene klipove stavite u frižider. Međutim, kukuruz šećerac  je najbolji na dan branja.

Krastavac: Možete ga čuvati u frižideru do 15 dana. Ukoliko planirate da krastavac potrošite za 1-2 dana, možete ga držati i u svežoj prostoriji.

Plavi patlidžan: Sasvim se dobro može čuvati u hladnoj prostoriji. Nemojte ga prati jer patlidžan ne voli povećanu vlagu oko listova. Za neko duže čuvanje čuvajte ga u frižideru ali nikako u zatvorenoj kutiji ili kesi.

Beli luk: Čuvajte ga na mračnom, hladnom i suvom mestu.

Zelena salata: Čuvajte je vlažnu u zatvorenoj činiji u frižideru.

Praziluk: Ovo povrće može se čuvati u frižideru neko vreme. Jedan od načina da duže vreme sačuvate svežinu praziluku jeste da ga spakujete uspravno u dovoljno veliku posudu na čijem dnu ćete sipati malo vode. Sloj vode treba da bude toliki da samo donji deo korena bude uronjen. Ovako spremljen praziluk možete držati i u ostavi.

Crni luk: Čuvajte ga na mračnom, hladnom i suvom mestu koje je dobro provetreno. Ukoliko je moguće, prostrite ga u tankom sloju.

Paštrnjak: I ovo korenasto povrće, kao i šargarepa treba čuvati očišćeno od zelene stabljike u frižideru.

Krompir: Čuvajte u mračnoj, hladnoj i suvoj prostoriji u drvenoj gajbi ili u papirnom džaku.

Rotkvice: Kako bi izbegli ubrzani gubitak vlage uklonite listove i smestite ih u otvorenu posudu. Ovako očišćene i spakovane rotkvice čuvajte u frižideru prekrivene vlažnom krpom.

Boranija: Svežu boraniju čuvajte u frižideru u otvorenoj posudi

Spanać: Čuvajte u otvorenoj posudi u frižideru ali izbegavajte da bude sabijen. Takođe vodite računa da ga ohladite što je pre moguće a iz frižidera vadite samo onoliko koliko vam treba, pošto je spanać osetljiv na česte promene temperature.

Paprika: Ukoliko planirate da je potrošite za par dana možete je čuvati i u ostavi. Ipak, ukoliko planirate da čuvate papriku duže vreme, smestite ih u frižider. Nikako je nemojte prati pre nego rešite da je koristite jer joj vlaga smanjuje vreme čuvanja.

Paradajz: Paradajz možete čuvati u frižideru ukoliko su plodovi u potpunosti sazreli. Ukoliko imate nešto manje zrele plodove, paradajz bez problema možete čuvati u ostavi, što se čak i preporučuje. U zavisnosti od stepena zrelosti ovo povrće na ovaj način možete čuvati i do dve nedelje. Ukoliko želite da ubrzate sazrevanje plodova paradajza spakujte ih u paprinu kesu i ubacite jabuku.

Tikvica: Ukoliko planirate da je čuvate nekoliko dana, tikvicu možete držati i u ostavi. Ukoliko ipak, planirate da je čuvate duže od ovog perioda, smestite je u frižider. Obratite pažnju da su tikvice osetljive na udare pa treba izbegavati stavljanje nekog drugog težeg povrća preko njih prilikom odlaganja u frižider.

2 Comments

 1. Zlata Lukavac

  Kako sto duze sacuvati CVEKLU u svezem stanju?

  Reply
  1. A.A.

   Draga Zlato, što se tiče čuvanja cvekle u svežem stanju, najbolje je čuvati je u frižideru. Prilikom kupovine birajte korenove bez znakova dehidracije (smežurana pokožica) i bez oštećenja na kori. Cveklu očistite od listova ukoliko to već nije učinjeno. Nemojte odsecati vrh korena ili ljuštiti koru. Cveklu u frižideru čuvajte u pregradi za voće i povrće ili u plastičnoj kesi kako bi izbegli ubrzanu dehidraciju. Na ovaj način svežu cveklu možete čuvati 7-10 dana.

   Reply

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *