Poreklo, nutritivne vrednosti, odabir i čuvanje manga

Poreklo i istorijat

Mango (Mangifera indica) je poreklom iz Indije. U pitanju je suptropsko voće koje se najviše gaji u Indiji, Indoneziji, Polineziji, Brazilu, na Havajima, Madagaskaru, Kanarskim Ostrvima, Kubi, Jamajci, Meksiku itd. Obzirom na njegovu popularnost i rasprostranjenost, za mango se često kaže da je u Aziji ono što je jabuka u Evropi. Inače, mango predstavlja jednu od najpopularnijih tropskih voćki. Prvi put je u Evropu donet od strane Portugalskih moreplovaca u 18. veku.

Morfološke osobine manga

Mango je zimzeleno drvo, koje može da poraste do 5-6 m visine, mada pojedini primerci mogu dostići i do 30 m. Lišće je kožasto, duguljasto i krupno (dužine i do 35 cm), tamnozelene boje, često talasastih ivica. Cvetovi su skupljeni u metlaste cvasti. Pojedinačni cvetovi su crvenkaste ili žućkaste boje i veoma mirišljavi. Na istoj cvetnoj osi se mogu naći i jednopolni (muški) i dvopolni cvetovi. Plodovi su ovalno duguljastog oblika. Boja i veličina plodova se veoma razlikuje u zavisnosti od vrste, pa tako plodovi mogu biti krupnoće od 100-500 g pa do ča 8 kg. Inače postoji 35 vrsta manga i oko 500 njegovih podvrsta, a danas je u svetu poznato 1.000 sorti ovog voća. Meso ploda je žuto-narandžaste boje, vrlo sočno i aromatično.

Nutritivne osobine plodova manga

Plodovi manga su bogati ugljenim hidratima i u 100 g ovog voća nalazi se 17 g UH, što čini oko 6 % dnevnih potreba (DP) čoveka, od čega je 1.7 g vlakana (6 % DP). Osim ugljenih hidrata, mango ima i značajne količine vitamina A tj. oko 15 % DP, vitamina C oko 28 mg (46 % DP), vitamina E (alfa tokoferol) – 6 % DP, vitamina K – 5 % DP, vitamin B6 – 7 % DP, kao i određene količine Tiamina, Riboflavina, Niacina. Takođe, plodovi ovog voća značajni su izvori mineralnih materija, a najznačajniji su kao izvor kalijuma (4 % DP), bakra (6 %), zatim kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Inače, iako sadrže srazmerno velike količine UH, plodovi ovog voća nisu jako kalorični i u 100 g se nalazi samo 65 kalorija (3 % DP) i čak 82 g vode.

Berba i čuvanje manga

Plodovi manga dostižu punu zrelost 4 do 5 meseci nakon cvetanja. Ipak, mango se često bere i ranije, tj. u stadijumima nešto manje zrelosti kako bi podneo manipulaciju i transport do udaljenih tržišta. Jedan od pokazatelja spremnosti plodova za branje je i lako odvajanje plodova od peteljke. Ukolio se plodovi lako odvajaju od peteljke može se početi sa berbom. Ukoliko je, ipak odvajanje od peteljke otežano sa berbom treba sačekati. Drugi pokazatelj spremnosti za berbu je i razvoj karakteristične crvenkaste boje u osnovi ploda. Plodovi manga u svežem stanju se mogu čuvati i do dva meseca na temperaturi od 7-10 stepeni celzijusovih i uz visoku vlažnost vazduha.

Kako da odaberete dobar mango u radnji?

Mango nije uobičajeno voće na našim prostorima ali odabir kvalitetnih plodova nije preterano komplikovan ukoliko se držite sledećih preporuka:

 1. Opipajte plodove. Zreli plodovi manga biće mekani pod prstima. Mekoća bi trebala da bude otprilike kao kod zrelih kruški ili breskvi. Obratite pažnju da plodovi ne treba da budu previše mekani, tako da vam prsti propadaju u njih. Ukoliko želite da mango sačuvate par dana, možete birati  nešto čvršće plodove.
 2. Pregledajte vizuelno plodove. Birajte one koji su puni, okrugli i čija pokožica nema oštećenja ili simptome dehidracije. Takođe, ukoliko uočite braonkaste fleke ili tačke na pokožici nemojte se brinuti jer se one ponekad javljaju na zrelim plodovima.
 3. Pomirišite plodove jer zreli plodovi manga imaju karakterističan aromatični miris. Ovaj miris je bolje izražen na mestu gde se nekada nalazila peteljka. Izbegavajte plodove koji imaju miris na alkohol ili na sirće. Ukoliko osetite neki od ovih mirisa, plodovi su verovatno prezreli i došlo je do alkoholnog ili sirćetnog vrenja.
 4. Nemojte se oslanjati na boju plodova kako bi ste ocenili stepen zrelosti osim ukoliko niste dobro upoznati sa sortama manga. Različite sorte manga imaju različitu boju u punoj zrelosti, koja može varirati od zelenkaste do ružičasto crvenkaste ili žute. Takođe, kod različitih sorti se boja razvija u različitim stadijumima zrelosti pa ne može služiti kao parametar za njeno određivanje.
 5. Izbegavajte plodove koji su mehanički oštećeni (udarci, poderotine i sl.) ili na kojima se mogu uočiti simptomi drugih oštećenja od bolesti ili štetočina.

Kupljeni mango, ukoliko nije dostigao punu zrelost, čuvajte na sobnoj temperaturi. Najčešće, u zavisnosti od stepena zrelosti plodove na ovaj način možete čuvati 2-5 dana. Ukoliko želite da ubrzate dozrevanje plodova stavite ih u papirnu kesu i držite na sobnoj temperaturi. Kada mango dostigne punu zrelost čuvajte ga u frižideru kako bi usporili prezrevanje i propadanje. U frižideru se celi plodovi manga mogu čuvati 5-7 dana nakon postizanja pune zrelosti. Vodite računa da su plodovi celi bez oštećenja, neprirodne vlažnosti i bez simptoma bolesti. Ukoliko želite da duže sačuvate plodove manga, možete ih oljuštiti i spakovati u plastične kutije a zatim čuvati u zamrzivaču i do 6 meseci. Svakako, pre nego počnete da sečete plodove obavezno ih operite i koristite čist nož i dasku sa sečenje.

Fotografija Manga – By Prathyush Thomas – Own work, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40701988

2 Comments

 1. Marija

  Kako negovati mango u saksiji? Zasto se uvijaju listovi ima usporen rast Kako mogu da mu pomognem da lepo i kvalitetno radite?

  Reply
 2. Aleksandar Antić (Post author)

  Pozdrav Marija, jako je tesko na osnovu vaše poruke doneti bilo kakav zaključak. Moguće je da imate problem sa boljnim vašima, pa pregledajte biljku kako bi ste se uverili da na njoj nema ovih insekata. Takođe, problem može biti i previše vlage. Mango je biljka koja traži osunčano mesto i dosta vlage ali u zimskom periodu zalivanje treba redukovati na približno jednom nedeljno. Povremeno mu poprskajte listove pumpicom pošto mogu biti osetljivi na suv vazduh. Ukoliko niste sigurni da li preterujete sa vlagom, prosto prstom proverite zemlju u saksiji. Ukoliko je zemlja vlažna na par santimetara ispod površine pre zalivanja moguće je da preterujete sa vodom. I na kraju, moguće je da mu nedostaje neko od hraniva. Kod manga se mogu primenjviati đubriva koja su pogodna za citruse pa pokušajte da potražite neku od smeša za ovu vrstu biljaka.

  Reply

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *