Zamrznuta malina po bagatelnim cenama – propast izvoza?

Sveza malina

Pad izvoza zamrznute maline

Prema analizi magazina EastFruit, u 2023. godini, izvoz zamrznutih malina iz Srbije bio je na najnižem nivou u poslednje četiri godine. Prihod od izvoza zamrznute maline iz Srbije pao je na 300-310 miliona dolara, što je pad za oko 30 %. Ukoliko uporedimo sa 2021. godinom, kada je zabeležen rekordni prihod od 523 miliona dolara prihod od izvoza Srpske maline opao je za 42 %.

Glavni srpski konkurenti, Poljska i Ukrajina, takođe beleže drastičan pad prihoda od izvoza zamrznute maline. Pri čemu, Poljska beleži drastičniji pad izvoza od Srbije, dok izvoz iz Ukrajine nije pretpreo tako izražen pad. Osim toga, Ukrajina je jedina od ove tri zemlje koja je izvezla veće količine maline u odnosu na prethodnu godinu.

Očekivan pad cena malina

U martu 2023. godine, na on-line konferenciji o kretanjima na tržištu zamrznutog voća i povrća ekonomista FAO Andrij Jarmak (Andriy Yarmak) objasnio je da cene gotovo svih poljoprivrednih proizvoda karakteriše cikličnost.

„Cenovni ciklusi zavise od karakteristika proizvoda. Kod malina, pun ciklus cena obično traje četiri do pet godina, osim ako na njega ne utiču neki neobičajeni faktori, kao što su teške vremenske nepogode, ratovi, globalne recesije itd.“

„Pad profita od izvoza zamrznutih malina posledica je cikličnih promena cene na tržištu. U 2022. i 2023. godini zabeležene su najniže cene ovog ciklusa na tržištu zamrznute maline i već u 2024. godini, možemo očekivati rast i otkupnih cena ovog bobičastog voća ali i prosečne izvozne cene zamrznute maline.“ kaže Andrij.

Rast tražnje usled niskih cena

Naravno niske cene zamrznute maline dovode i do pada cene sveže maline u otkupu, neretko i ispod granice isplativosti proizvodnje. Ovo je mnoge proizvođače nateralo da odustanu od proizvodnje i iskrče svoje voćnjake.

Istovremeno, niske cene učinile su da maline postanu popularnije na globalnom tržištu. Usled niske cene zamrznute maline, ona se u većoj meri uključivala u recepture različitih proizvoda. Rezultat je rast tražnje za malinom u trenutku kada su mnogi odlučili da odustanu od proizvodnje. 

„Shodno tome, oni proizvođači koji nisu smanjili površine pod malinom nego su iskoristili period niskih cena da povećaju površine i unaprede kvalitet proizvoda, mogu očekivati maksimalan benefit u narednih 2-3 sezone, osim ukoliko, ne dođe do negativnog uticaja vremenskih uslova ili makroekonomskih faktora“, smatra Andrij. 

Izvor: East Fruit

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *