Kako se gaji špargla

Šargla

Špargla je jedno od prvih povrća koje dolazi za prolećem. Iako se dugo gaji na našim prostorima, tek poslednjih godina dobija na popularnosti. Otud i sve veće interesovanje za njeno gajenje. Ukoliko želite da u svojoj bašti proizvedete ove hrskave i slatkaste strukove evo šta je potrebno da znate.

Špargla je vesnik proleća

Špargla (Asparagus officinalis) jedno je od od najranijih povrća koja se pojavljuju sa proleće, pored mnogo popularnijih rotkvica, zelene salate i mladog luka. Kod nas se pojavljuje već u aprilu mesecu a berba joj traje nekoliko nedelja.

Za ishranu se koriste hrskavi mladi izdanci koji počinju da rastu kada temperatura zemljišta pređe deset stepeni celzijusovih. Ovi izdanci izrastaju iz podzemnog dela biljke koji čine korenov sistem i pupoljci i koji se naziva „kruna“ i korisiti se i za sadnju špargle.

Iz izdanaka, ukoliko se ne odseku, izrasta nadzemni deo biljke koji se naziva „paprat“ (fern) zbog karakterističnog izgleda listova. Ovaj nadzemni deo biljke važan je jer se u njemu fotosintezom proizvodi hrana koja se zatim skladišti u kruni. Broj mladih izdanaka upravo zavisi od količine hrane koja je proizvedena u paprati prethodne godine.

Važno je znati da ne treba uklanjati staru paprat na kraju godine, pre nego potpuno odumru jer u jesen biljka izvlači hraniva iz nadzemnih delova u podzemni deo. Ovu hranu biljka će iskorisititi u proleće sledeće godine za proizvodnju novih izdanaka. Samim tim, ukoliko prevremeno uklonite nadzemni deo, smanjićete broj izdanaka naredne godine.

Uslovi za gajenje

Špargla je višegodišnja biljka koja može živeti 15-20 godina pa i duže. Ovu informaciju imajte u vidu kada birate mesto za sadnju. Birajte mesto na kojem vam u budućnosti bujne biljke špargle neće biti na smetnji. Ali i mesto na kojem joj možete obezbediti dobre uslove za njen razvoj.

Špargla je ljubiteljka sunca, pa idealno mesto za njenu sadnju treba da bude osunčano. Pošto je u pitanju višegodišnja biljka vodite računa da je ne sadite u blizini mladih stabala ili žbunja koje ih vremenom može zaseniti. Takođe njeni nadzemni delovi mogu zaseniti druge niže biljke pa prilikom odabira mesta uzmite i to u obzir.

Mladi izdanci osetljivi su na mrazeve pa je bitno da prilikom odabira mesta za sadnju izbegavate ona gde može doći dao pojave poznih prolećnih mrazeva.

Pre sadnje uradite dobru pripremu zemljišta. Korenov sistem špargle može izrasti do 2 metra u širinu i do 4 metra u dubinu. Zbog ovoga je jako važno da zemljište u koju planirate sadnju bude rastresito, dobro drenirano i sa dovoljno hraniva.

Pre sadnje u zemljište možete dodati stajnjak ili neko drugo organsko đubrivo. Ipak, idealno bi bilo da pre dodavanja drugih vrsta đubriva uradite analizu zemljišta. Za pravilan razvoj, špargla traži zemljište čija je pH vrednost 6,5-7,5 i dobro bi bilo da ukoliko je potrebno, uradite popravku pH vrednosti zemljišta pre sadnje. Preporučljivo je dodavanje đubriva u jesen pre sadnje, na dubinu od oko 30 cm.

Sadnja i nega

Špargla se može saditi iz semena ili češće sađenjem „krune“ tj podzemnog dela biljke. Pošto je sadnja krune lakša za izvesti, ovaj put ćemo se pozabaviti samo ovim načinom sadnje.

Za sadnju je najbolje je koristiti jednogodišnje dobro razvijene krune. Dubina sadnje kreće se od 15-30 cm i zavisi od samog zemljišta. Tako se na težim zemljištima prepopručuje sadnja na manju dubinu, dok se na peskovitim kruna sadi dublje. Takođe u regionima sa hladnijom klimom preporučuje se sadnja na veću dubinu.

Pre sadnje iskopajte leje odgovarajuće dubine sa zemljište koje ste tom prilikom uklonili sačuvajte kako bi pokrili posađene biljke. Razmak sadnje je oko 20-30 cm između biljaka u redu i 1-2 metra između redova. Prilikom sadnje kruna se postavlja na dubinu 15-30 cm a zatim prekrije delom zemlje koju ste izvadili kopajući leje. Nemojte odmah vratiti svu zemlju. Na početku, krune pokrijte slojem zemlje debljine 5-10 cm, a onda sa porastom izdanaka sukcesivno dodajte nove slojeve zemlje.

Nemojte zaboraviti da odmah po sadnji zalijete biljke jer im je potrebna vlaga kako bi se primile. Nakon toga redovno ih zalivajte pošto špargla voli vodu. Izbegavajte navodnjavanje polivanjem nadzemnog dela pošto vlaga na listovima može dovesti do pojave patogena. Za šparglu je najbolje ukoliko možete da obezbedite navodnjavanje sistemom kap po kap.

Dodavanje pokrivke, tj. malča na površinu oko biljaka može doprineti održavanju vlažnosti zemlje i umanjiti potrebu za zalivanjem.

Berba i čuvanje

Kako bi se biljka dobro razvila i ojačala dovoljno da može da rađa narednih 15-20 godina, sa prvom berbom treba sačekati 2-3 godine od sadnje. U prvoj godini berbe, ona ne treba da bude obimna, i obično je kraća nego u narednim godinama. U tom slučaju berba bi trebala da traje 2-3 nedelje. Već od četvrte godine berba mladih izdanaka može trajati 6-8 nedelja.

Za branje su najbolji izdanci dužine 15-20 cm i približno debljine olovke. Kada izdanci počnu da se otvaraju i razvijaju listove postaće previše drvenasti za jelo i tada treba prestati sa berbom. Takođe, ukoliko izdanci postanu manji i tanji od debiljne olovke treba stati sa berbom. Sve preostale izdanke treba ostaviti da se u potpunosti razviju i proizvedu hranu koju će biljka iskoristiti za prinos naredne godine. Uobičajeno je da se berba obavlja svaki drugi dan takozvanom probirnom berbom.

Prilikom berbe možete izdanke brati rukom tako što ćete ih lomiti neposredno iznad površine zemlje. Takođe za berbu možete koristiti i nož, ali vodite računa da redovno čistite i dezinfikujete sečivo kako bi izbegli eventualni prenos patogena. Prilikom branja nema potrebe ići do same površine ili ispod površine zemlje jer je taj deo izdanka obično zdrveneo i svakako nije dobar za jelo.

Najbolje je šparglu jesti u roku od nekoliko sati nakon berbe, ali se isto tako može i čuvati oko nedelju dana u frižideru. Ukoliko ćete ih čuvati u frižideru upakujte ih u plastičnu kesu ili posudu kako bi ste očuvali vlažnost. Takođe, umesto pakovanja u plastičnu kesu, svežinu im možete očuvati i držanjem u posudi u koju ste na dno dodali nekoliko santimetara vode u koju ćete uroniti donji deo izdanaka.

Ukoliko želite da špargla bude deo vaše trpeze tokom cele godine, možete je blanširati a zatim čuvati u zamrzivaču.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *