Kako odabrati i sačuvati najbolje tikvice

Razlicite vrste tikvice

Sa prolećem, povećava se i ponuda domaćeg povrća na našim pijacama. Među prvim ranim povrćem javljaju se i tikvice koje su iz godine u godinu  sve popularnije. Svoju popularnost duguju pre svega činjenici da se od njih može pripremiti veliki broj jednostavnih, ukusnih i jeftinih jela. Tikvice imaju i jako malo kalorija, sa samo 16 kCal na 100 g ploda. U ponudi na našem tržištu dominira tzv. bela tikvica a ređe se mogu naći zelena i okrugla.

Kvalitet tikvice u pravilniku o kvalitetu

U pravilniku o kvalitetu voća, povrća i pečurki, radi stavljanja u promet tikvice se razvrstavaju u dve klase – I i II. Prema članu 212 ovog pravilnika, tikvice klase I moraju biti mlade, pravilno razvijene, sa glatkom nežnom korom i ujednačene po obliku, veličini i boji. Prema dužini ploda tikvice se stavljaju u promet kao tikvice do 20 cm dužine i tikvice preko 20 cm dužine. U jedinici pakovanja može biti do 5 % plodova sa manjim mehaničkim oštećenjima koja ne umanjuju upotrebnu vrednost plodova. Tikvice klase II moraju odgovarati uslovima za Tikvice I klase, s tim što ne moraju biti ujednačene po obliku, veličini i boji i što u jedinici pakovanja može biti do 10 % plodova sa manjim mehaničkim oštećenjima.

Osim republičkog standarda, postoje i standardi koje za sopstvene potrebe definišu trgovci ili prerađivači ali svi oni ne mogu postavljati parametre kvaliteta niže od republičkog standarda. Kada sledeći put neki trgovac ili pijačar počne da vas ubeđuje kako je baš njegova roba „ekstra klase“, možete sa sigurnošću da procenite koliko vas „farba“.

Ono što je nezgodno je što su svi ovi standardi napisani šturim jezikom i uglavnom vam ne mogu pomoći da odaberete najbolje plodove.

Kako odabrati najbolje plodove tikvice?

Ono što nam je najbitnije kada kupujemo hranu jeste da za svoje pare dobijemo što bolji kvalitet. Prvo pravilo bi trebalo da glasi – birajte očima! Pre nego uopšte posegnete za nekim plodom, odvojite malo vremena da malo razgledate izloženo. Ovo će vam pomoći da steknete bolju predstavu o kvalitetu robe i da možda odustanete od kupovine na tom mestu. Dakle, ne žurite.

Izbegavajte prekrupne ili presitne plodove koji sa mehaničkim oštećenjima. Prekrupni plodovi mogu biti prezreli što će značiti da su uglavnom bljutavog ukusa, ponekad i sa šupljinama u sredini a meso im je sunđerasto i žilavo. Takvi plodovi su takođe skloni bržem propadanju. Ukoliko ipak tražite krupnije plodove, obratite pažnju na čvrstinu plodova. Prezreli plodovi koji su počeli da propadaju primetno su mekši od dobrih plodova, naročito to može postati primetno na delu gde je drška tikvice tj. „peteljka“. Ukoliko je plod prezreo ili je predugo čuvan u neadekvatnim uslovima, na tom mestu će pokožica biti smežurana i mekana a pod prstima ćete imati osećaj kao da stiskate sunđer.

Plodovi tikvica su jako osetljivi

Tikvice imaju jako nežan plod čija je kora osetljiva na udare. Prilikom, čak i laganog, pritiska na pokožicu može doći do njenog oštećenja. Manja oštećenja manifestovaće se u obliku ogrebotina na pokožici. Ovakvi plodovi podložniji su propadanju i kraće se čuvaju. Kod većih oštećenja, na mestima uboja, ispod pokožice može doći do formiranja sunđerastog tkiva braon boje koje će imati bljutav ukus. Kada birate plodove obratite pažnju da li na pokožici ima nekih drugih promena koje bi ukazivale na prisustvo bolesti. Npr. žute fleke koje su mekše od ostatka tkiva.

Drška tikvice na preseku treba da izgleda sveže i da nije sparušena. Na preseku, meso ploda treba da ima karakterističnu belo-zelenkastu boju i da bude sočno i čvrsto.

Kao i druge srodne vrste, tikvica je toploljubiva biljka i zahteva toplo vreme i dosta vode za pravilan razvoj. Ukoliko planirate kupovinu nakon dužeg perioda hladnog vremena posebno obratite pažnju na kvalitet. Obično se hladno vreme odrazi na plodove koji će biti brani nakon par dana (5-7 dana). Međutim, ukoliko hladno vreme traje dovoljno dugo onda će sve tikvice u ponudi potencijalno biti lošijeg kvaliteta. Istovremeno cena će im  porasti zbog smanjenja ponude.

Dugi periodi toplog vremena sa noćima koje ne donose osveženje mogu dovesti do ubrzanog dozrevanja plodova i pojave velike količine tikvice na tržištu. Ovakvi vremenski uslovi mogu dovesti do pojave velike količine prezrelih plodova u ponudi. Osim toga, na plodovima se mogu javiti i ožegotine od Sunca. Dobra stvar je što će u ovom slučaju cena tikvice najverovatnije biti u padu zbog pojave većih količina tikvice na tržištu.

Kako čuvati tikvice?

O čuvanju tikvice bilo je već pomena u tekstu na temu čuvanja voća i povrća. Plodove možete čuvati i u ostavi ali u tom slučaju bi ih trebalo potrošiti u nekoliko dana. Tikvicu u svežem stanju možete čuvati 5 do 7 dana u frižideru. Plodove čuvajte u plastičnoj kesi ali tako da povrće može da diše. Najbolje bi bilo ostaviti ih u kesi sa pijace koju nećete potpuno zatvoriti.

Tikvicu možete i zamrznuti, ali imajte u vidu da će ovako sačuvana tikvica po odmrzavanju biti mekša nego dok je sveža. Plodove isecite kako vam već odgovara, kolutovi, kockice ili ih narendajte a zatim ih blanširajte. Blanširanje tikvice izvodi se tako što plodove potopite u kipuću vodu na dva minuta a zatim ih brzo ohladite potapanjem u hladnu vodu. Blanširanje inaktivira enzime u plodovima i sprečava ubrzano propadanje plodova. Ovako pripremljene plodove dobro ocedite i zamrznite u zamrzivaču. Na taj način ih možete čuvati i do godinu dana. Možete tikvice i naprosto zamrznuti bez blanširanja ukoliko planirate da plodove potrošite u nekoliko meseci.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *