Zalihe jabuke i kruške u Evropi na nivou prošle godine

Breburn, Braeburn, jabuke

Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) objavila je podatke o nivou zalihe jabuke i kruške u Evropi.

Prema ovom izveštaju, zalihe jabuke u Evropi su na nivou prošle godine, dok je kruški po hladnjačama ostalo nešto više od 16 %.

Zalihe jabuke

Na početku aprila meseca zaliha jabuke u Evropi iznosila je 1.896.221 tona što je za 0,3 % više u odnosu na april 2023. godine. Italija, Španija, Francuska i Belgija beleže veće zalihe nego prošle godine, dok sve ostale zemlje imaju niže zalihe.

Zalihe jabuke po zemljama

Za naše proizvođače i izvoznike može biti zanimljiv i podatak i Poljska ima za 10 % nižu zalihu nego prošle godine.

Kada se pogleda struktura zaliha po sortama, zanimljivo je to da Zlatnog Delišesa ima preko 41 % više u odnosu na prošli april. Kod ostalih sorti se beleže niži lageri u većoj ili manjoj meri. Ako pogledamo podatke za sorte koje dominiraju u našim voćnjacima vidljivo je da, osim pomenutog Zlatnog delišesa, sve ostale sorte beleže značajnije niže zalihe. Tako Ajdared ima 28 % nižu zalihu, a Greni smit 20 %, Crveni delišes 37 %, Jonagold 14 % i Jonagored 16% niže zalihe.

Zalihe jabuke po sortama

Samim tim, ne bi trebalo očekivati značajnije promene na tržištu u narednim mesecima. Naročito ako se uzme u obzir da je već krenula berba jagoda i prvih količina trešnje, a prema svemu sudeći poraniće i berba ranih breskvi i nektarina. Zbog ovog ne treba očekivati veći rast potražnje niti cena u narednom periodu.

Zalihe kruške

Nivo zaliha kruške početkom aprila iznosio je 162,687 kg što je za oko 16,3 %. Na prvi pogled, ovo zvuči kao značajnija razlika. Ali ako uzmemo u obzir da su zalihe 2022. godine bile najnijže u poslednjih 10 godina jasno je da ovo povećanje nije od velikog značaja u odnosu na ranije godine.

Zalihe kruške po zemljama

Podaci o zalihama po sortama pokazuju da tradicionalno najveći deo čine količine kruške Konferans. Ove godine je čak 175.676 tona od 182.687 tona ili 96 % ove sorte ostalo po skladištima. Zalihe ostalih sorti su zanemarljive.

Zalihe kruške po sortama

Ni kod kruške ne treba očekivati značajnije promene na tržištu. Naročito ako se uzme u obzir da domaće kruške više nema na zalihama. Pored toga, očekivano je da početkom juna krene berba prvih ranih sorti domaće kruške.

Kao i kod jabuke, ne treba zanemariti uticaj ponude sezonskog voća na potražnju za kruškom. Baš zbog toga, kod kruške treba očekivati uobičajeni dalji pad potražnje na domaćem tržištu. Koji, zbog nešto ranijeg početka berbe sezonskih vrsta, može čak biti i nešto izraženiji ove godine.

Detaljan izveštaj o zalihama potražite na sajtu svetske asocijacije proizvođača jabuke i kruške.

Napomene:

* Other new varieties: Ariane, Belgica, Cameo, Diwa, Greenstar, Goldrush, Honey Crunch, Jazz, Junami, Kanzi, Mairac, Rubens, Tentation (temptation), Wellant, … 

** Od sezone 2016/2017, UK radi po drugačijoj metodologiji, zbog čega brojke nisu uporedive sa prethodnim godinama.

*** Počevši od sezone 2022-2023, italijaprati zalihe po drugačijoj metodologiji, zbog čega se brojke ne mogu porediti sa prethodnim godinama.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *