Ljuske od jaja su sjajan dodatak vašoj bašti

Ljuske od jaja

U današnje vreme kada briga o životnoj sredini postaje sve očiglednija potreba, pronalaženje načina da pametnije iskoristimo otpad koji stvaramo svojevrstan je imperativ. Ljuske od jaja, javljaju se kao otpad u gotovo svim našim domovima, ali je malo onih koji znaju da se one mogu iskoristiti na različite načine u baštama.

Značaj ljuski od jaja

Ljuske sadrže preko 30 % kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko 4 miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko 5 % organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota. Ukoliko ne perete ljuske od jaja, sadržaj organske materije može biti i veći.

Upravo zbog visokog sadržaja kalcijuma ljuske se mogu koristiti kao odlično sporodelujuće đubrivo. Tokom razlaganja u zemljištu oslobađa se kalcijum koji spada u značajna hraniva za vaše biljke. Osim toga, kalcijum reguliše pH vrednost zemljišta i smanjuje njegovu kiselost.

Optimalna pH vrednost za veći gajenih biljaka kreće se u rasponu od 6,0-7,5 pH. Rekacija zemljišta na biljke može uticati direktno ili indirektno. Direktan uticaj odnosi se na dejstvo slobodnih H+ (pH < 4) i OH- (pH > 9) jona. Visoka koncentracija i jednih i drugih jona deluje toksično na koren biljaka, što se negativno odražava na proces ishrane biljaka. Indirektan uticaj odlikuje se delovanjem pH vrednosti na rastvorljivost ili taloženje pojedinih jedinjenja u zemljištu. Ovim procesima pojedini elementi postaju nedostupni za biljke.

Kao što je pomenuto, u ljuskama se nalazi i određena količina natrijuma, koji u većim koncentracijama može biti štetan pa treba voditi računa ukoliko se dodaje veća količina ljuski. Ovo je posebno važno ukoliko se ljuske dodaju kompostu.

Kako sakupljati ljuske od jaja

Ljuske od jaja najbolje je sakupljati u otvorenoj posudi. Kako se posuda popunjava, mrvite ih rukama kako bi napravili dodatno mesto i to ponavljajte dokle god posudu u potpunosti ne napunite.

Ljuske ne morate prati ali ukoliko se plašite da će se pojaviti neprijatan miris, operite ih pod mlazom vode. Inače ljuske od jaja koje nisu oprane imaju veći sadržaj organske materije. Negativna strana je što njihov miris privlači glodare, pa imajte to u vidu ukoliko vam je bašta na području bogatom glodarima.

Dobro bi bilo da posudu sa ljuskama držite na sunčanom mestu. Na ovaj način, sunčevi zraci obezbediće prirodan način sterilizacije ljuski jer toplota i zračenje smanjuju opasnost od kontaminacije salmonelom.

Ljuske od jaja kao đubrivo

Kao što je već rečeno, ljuske jaja su odličan izvor kalcijuma. Međutim, zbog sporog razlaganja biće porebno nekoliko meseci da on postane dostupan biljkama. Kako bi ubrzali njegovo razlaganje, ljuske morate što bolje usitniti pre primene. Najbolje bi bilo usitniti ih u fini prah, međutim u kućnoj varijanti može poslužiti i električni mlin za kafu. Takođe, možete koristiti avan i tučak da ručno usitnite ljuske. Ukoliko imate malu decu, dajte im ljuske da ih ustine rukama, pre nego ih stavite u mlin. Biće to sjajna zabava za njih.

Usitnjene ljuske od jaja možete dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta. Ljuske možete i zaorati nakon što ih pospete po površini zemljišta kako bi ubrzali razlaganje. Na ovaj način ćete obezbediti i da se kalcijum oslobodi u zoni korena bilaka. Dodavanje ljuski u zemljište najbolje je uraditi na jesen. Na ovaj način vremenske prilike tokom zime pospešiće njihovo razlaganje i učiniti deo kalcijuma dostupnim u proleće prilikom kretanja vegetacije. Dodatnu količinu ljuski možete dodati i početkom godine tj. na proleće.

Paradajz, paprike i plavi patlidžan su među vrstama kod kojih će primena ljuski od jaja imati najviše efekta. Pored toga, ukoliko ste ljubitelj cveća, jorgovan je jedna od vrsta koja će imati dosta koristi od dodavanja ljuski.

Ljuske u kompostu

Ljuske od jaja
Ljuske od jaja su odličan izvor kalcijuma

Ljuske od jaja možete dodavati u kompost. Naravno treba imati u vidu da im treba nekoliko meseci da se u potpunosti razgrade. Ipak, ukoliko ih dobro usitnite, mogle bi biti dobar izvor kalcijuma i uticati na regulaciju kiselosti humusa. Pored kalcijuma, ne treba zanemariti ni organsku materiju iz ljuski. Treba voditi računa da se u ljuskama nalazi i natrijum pa ukoliko dodajete veću količinu ljuski u humus može doći do povećanja njegove koncentracije što može imati negativne posledice.

Ljuske od jaja kao hrana za ptice

Ukoliko ste ljubitelji ptica i u vašem dvorištu ostavljate hranu za njih ljuske od jaja mogu biti dobar dodatak. Ptice će na ovaj način u organizam unositi i kalcijum koji je potreban i njihovom organizmu. Ljuske bi pre upotrebe trebalo sterilisati kako bi izbegli opasnost od salmonele. Ovo možete uraditi pranjem a zatim sušenjem na suncu u trajanju od nekoliko dana. Drugi način da sterilišete ljuske od jaja je da ih stavite u rernu na oko 100 stepeni u trajanju od 30 minuta. Nakon sterilisanja usitnite ljuske, s tim što ovoga puta ne morate koristiti mlin za kafu jer nema portebe da budu u obliku praha. Usitnjene ljuske dodajte hrani za ptice ili ih pospite po zemlji. Naravno, ljuske mogu biti dobar izvor kalcijuma i za kokoške i drugu živinu.

Ljuske od jaja kao malč

Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite veću količinu ljuski od jaja možete ih koristiti kao pokrivku za zemljište u vašoj bašti. Ne samo što ćete na taj način obezbediti zvor kalcijuma za vaše biljke, već bela boja ljuski može i vizuelno jako lepo izgledati. Imajte u vidu da miris ljuski od jaja može privući glodare. Ovo delimično možete rešiti i pranjem ljuski od ostataka sadržaja ali se time samo smanjuje miris.

Ljuske od jaja kao posuda za seme

Postoje preporuke da se ljuske od jaja koriste kao posudice sa setvu semena biljaka. Polazi se od pretpostavke da ljuske od jaja mogu poslužiti kao posuda za razvoj biljke iz semena, a da istovremeno obezbede i kalcijum potreban biljci. Ovakva posuda, kada za to dođe vremen, presađuje se u zemlju gde bi biljka trebala da nastavi razvoj i gde bi se ljuska rastvorila sama od sebe.

Međutim, ovde se javlja nekoliko problema koji ne idu u prilog ovoj ideji. Pre svega, biljka koja će se razvijati iz semena će verovatno brzo razviti i prerasti samu veličinu ljuske a da istovremeno korenov sistem neće biti dovoljno jak da samostalno razbije ljusku jajeta. Čak i ako se uzme u obzir da ljusku treba izbušti sa donje strane kako bi se obezbedilo odlivanje prekomerne vode, koren mlade biljke verovatno neće biti dovljno jak da je razbije. Samim tim, verovatnije je da bi se koren svo vremen razvijao u ograničenom prostoru nedovoljnom za pravilan razvoj. Dakle, jedino rešenje predstavlja presađivanje ovakve biljke iz ljuske jajeta u zemlju ili veću posudu.

Kao što smo rekli razlaganje ljuske od jaja je sporo i verovatno bi trebalo mnogo više vremena da se cela ljuska rastvori i oslobodi korenov sistem biljke. Samim tim došli bi u situaciju da usporimo ili onemogućimo pravilan razvoj biljke. Pored toga, upravo zbog sporog razlaganja ljuske se ne bi bile dobar izvor kalcijuma za mladu biljku. Zbog svega rečenog, ovaj način korišćenja ljuski od jaja, čini se nepraktičnim.

Ljuske od jaja kao zaštita od puževa

Postoji rasprostranjen stav da grubo usitnjene ljuske od jaja posute po zemlji oko vaših biljaka mogu poslužiti kako dobra zaštita od puževa. Međutim čini se da je ovo bio još jedan od mitova. Ispostavilo se da ljuske o jaja mogu biti čak ono što će privući puževe u vašu baštu. Osim što puževima uopšte ne predstavlja problem da se kreću preko izlomljenih ljuski, izgleda da ostaci membrane na njima prestavljaju pravu poslasticu za njih. Više o eksperimentu koji ovo dokazuje pogledajte ovde.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *