Trešnja – kako da odaberete najslađe

Trešnja

Kvalitet trešnje

Prema domaćem pravilniku o kvalitetu voća povrća i pečurki, trešnja se po kvalitetu razvrstava u tri klase: ekstra, I i II klasu. Trešnje ektra klase obuhvataju plodove sa karakterističnim sortnim osobinama i bez ikakvih nedostataka. Plodovi ove klase moraju biti čvrsti, pravilno razvijeni, ujednačeni po veličini, boji i zrelosti a njihov prečnik ne može biti manji od 20 mm. Kada su u pitanju trešnje I klase u pravilniku se za njih kaže: Trešnje klase I obuhvataju plodove tipične za sortu, ali sa nedostacima u pogledu kalibra, razvijenosti i boje“. Propisani prečnik ovih plodova ne sme biti ispod 17 mm, a kod ranih sorti ne ispod 15 mm. Kvalitet trešnje II klase podrazumeva plodove sa više nedostataka u pogledu razvijenosti, prečnika i boje u odnosu na plodove I klase. Prečnik ovih plodova ne sme biti ispod 15 mm a kod ranih sorti ispod 13 mm.

Trešnje birajte očima

Priznaćete da ovaj pravilnik ne pomaže puno prilikom kupovine trešnje. Imajte u vidu da se na početku sezone u ponudi javljaju sitniji plodovi a kako ona odmiče plodovi postaju sve krupniji i atraktivniji. Po pravilu sitniji plodovi imaju veće učešće koštice u ukupnoj masi ploda. Kasnije tokom sezone se ovaj odnos pomera u korist mesa ploda. Kao i kod drugog voća i povrća i kod trešnje važi nepisano pravilo da plodove treba birati očima. Njeni plodovi imaju karakterističnu crvenu boju čije nijanse variraju u zavisnosti od sorte od tamno crvene (gotovo bordo boje) do svetlo crvenkaste. Međutim, ukoliko obratite pažnju možete primetiti promene u boji kod plodova koji su prezreli jer njihova crvena je najčešće nešto tamnija i više mat nego sjajna. Prezreli plodovi često dobijaju i braonkastu nijansu koja ukazuje da je počelo truljenje plodova. Osim boje, na plodovima se mogu uočiti tragovi omekšavanja pa dobro zagledajte trešnju pre nego je kupite.

Šta kada je trešnja mekana

Ukoliko kupujete na pijaci ili u radnjama u kojima se trešnja izlaže u gajbicama možete i probrati plodove koje želite da kupite, naravno ukoliko vam prodavac to dozvoli. U tom slučaju pod prstima možete osetiti ukoliko su počeli da omekšavaju. Ono što nikako ne smete raditi je da stiskate plodove jer ih na taj način oštećujete. Već na sam dodir moći ćete da osetite ukoliko su plodovi jako mekani što ukazuje ne prezrevanje. Naravno, ovakva trešnja nije loša ali je u tom slučaju morate potrošiti što pre pa nemojte kupovati veću količinu. Nemojte se iznenaditi ukoliko prodavac insistira da vam sam napuni kesu plodovima. Ovo ne mora da znači da želi da vas prevari već samo želi da izbegne preterano dodirivanje plodova, jer je trešnja jako osetljiva i ne trpi puno preturanja. Plodovi trešnje bi morali da budu ubrani sa peteljkom jer ona sprečava da sok iscuri iz ploda i samim tim usporava njegovo propadanje Osim toga, plodovi bez peteljke mogu ukazivati na to da su plodovi brani nepažljivo ili nedovoljno zreli. Ukoliko su plodovi upakovani u već izmerene plastične posudice i ne možete svojeručno da ih proberete, pregledajte dobro posudicu i tražite znakove propadanja u unutrašnjosti u vidu truleži i sl. Ukoliko kupujete veće količine u gajbicama obavezno proverite kakva se trešnja nalazi u dnu jer neki prodavci i proizvođači neće prezati od toga da sitne i loše plodove zamaskiraju kvalitetnijim i lepšim plodovima na površini.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *