Organsko đubrivo od koprive

Kopriva - Urtica Dioica

Od koprive možete napraviti odlično organsko đubrivo koje je posebno pogodno za cveće i povrće zbog visokog sadržaja azota koji potpomaže porast biljaka. Za pripremu ovog đubriva potrebne su vam sveže koprive. Najbolje bi bilo da za ovu namenu koristite gornju trećinu biljaka. Obratite pažnju da biljke koje ćete koristiti za đubrivo ne sakupljate pored prometnih saobraćajnica jer kopriva jako dobro usvaja olovo pa bi ste imali više štete nego koristi. Takođe, za pripremu đubriva nemojte koristiti biljke koje su već razvile seme jer bi ste na taj način mogli posejati koprivu u svojoj bašti.

Nakon što ste sakupili potrebnu količinu kopriva, usitnite ih i potopite u vodi. Za potapanje nikako nemojte koristiti svežu hlorisanu vodu. Ukoliko ste u mogucnosti, koristite kišnicu ili meku vodu. U najgorem slučaju možete koristiti vodu koja je odstojala nekoliko dana. Napravite mešavinu kopriva i vode u razmieri 1:10. Ovakvu mešavinu ostavite na sunčano mesto i polupoklopljenu. Imajte u vidu da prilikom vrenja ovog rastvora dolazi do stvaranja neprijatnih mirisa pa ga nemojte držati u zatvorenom ili u blizini kuće. Rastvor mešajte jednom dnevno svakog dana. Tokom procesa vrenja, stvaraće se pena na površini rastvora.

Nakon 10-15 dana vrenje će se završiti i pena će prestati da se pojavljuje. Prestanak stvaranja pene na površini znak je da je đubrivo spremno za upotrebu.

Ovako dobijeno đubrivo možete koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno, prskanjem biljaka. Pošto je ovako dobijeno đubrivo jako koncentrisano potrebno je da ga razblažite pre upotrebe. S tim u vezi, ukoliko planirate da ga primenjujete zalivanjem, potrebno je da ga razblažite sa vodom u odnosu 1:10. Ukoliko planirate folijarnu primenu, u tom slučaju rastvor treba praviti u razmerama od 1:10 do 1:25.

Fotografija koprive: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=369351

2 Comments

 1. otkacena

  Za moju mamu i njenu baštu, a možda ću i ja imati svoju malu bašticu. Nadam se najkasnije za dve godine. 🙂

  Reply
  1. A.A.

   Drago mi je da ce koristiti 😀

   Reply

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *