Prvi domaći plodovi na našim tezgama ove godine

Sveze voce i povrce na zelnoj pijaci

Maj mesec je vreme kada se u ponudi javljaju prvi plodovi iz domaće proizvodnje. Ono što je zajedničko za svo rano voće i povrće jesu visoke i nestabilne cene, nešto kraći šelf lajf i nešto drugačiji parametri kvaliteta od onih koji su uobičajeni tokom ostatka sezone.

Većina ranih sorti voća i povrća ne može se dugo čuvati a njihovi plodovi brže dehidriraju zbog slabije razvijene kore i većeg sadržaja vode. Takvi plodovi podložniji su mehaničkim oštećenjima ali i drugim nepovoljnim promenama. Neophodno je dodatno obratiti pažnju prilikom nabavke i rukovanja. Posebno je bitno da robu držite u zasenčenom prostoru, na mestu koje omogućava nesmetano strujanje vazduha. Direktno izlaganje suncu drastično ubrzava dehidraciju i propadanje.

Plodovi ranog voća i povrća su osetljiviji

Na samom početku sezone tolerišu se određena odstupanja u krupnoći pa se tako na primer, kod krompira, mladog luka, trešnje i jagode prihvataju i plodovi manje kalibraže od one koja je uobičajena za plodove I klase. Zbog velike osetljivosti neophodno je redovno prebirati robu kako bi sprečili ubrzano propadanje celokupne količine.

Cene ranog voća i povrća su po pravilu visoke ali i nestabilne usled kolebanja količina u ponudi. U dužem periodu očekivan je opadajući trend kada su cene u pitanju ali ponekad možete očekivati i njihov rast. Nakon zahlađenja treba očekivati rast cena jer većina ranog voća i povrća traži toplo vreme za svoj razvoj pa će i berbe biti smanjene ukoliko temperatura padne ispod optimalne.

Najbolje je u ovom periodu izbegavati pravljenje velikih zaliha robe, a kod osetljvijih vrsti najbolje je nabavku obavljati svakodnevno a količine prilagoditi dnevnom prometu. Na ovaj način smanjićete gubitke usled propadanja plodova ali i smanjiti opasnost da, zbog pada cena, robu prodajete ispod nabavne cene.

Mladi luk

Mladi luk se najčešće prodaje u vezicama od po 4 ili 5 glavica. Na kvantaškim pijacama najčešće se prodaju vezice sa po 4 glavice. Ipak u početku, kada je luk jako sitan, one mogu biti i sa 5 glavica.  Mladi luk mora biti sa nerazvijenom glavicom, sa podrezanim žilicama i perjem zelene boje bez primesa zemlje i koje ne sme biti oštećeno biljnim bolestima i štetočinama. Prečnik lukovice, tj. belog dela, treba da bude najmanje 1 cm, osim na početku sezone kada se toleriše i prečnik od najmanje 8 mm. Prilikom nabavke obratite pažnju da glavice u vezici treba da budu ujednačene krupnoće.

Mladi luk je osetljiv na dehidriranje što se najpre uočava na listovima pa treba izbegavati luk sa listovima koji su izgubili čvrstinu ili čiji su vrhovi počeli da žute. Prilikom nabavke kontrolišite i unutrašnjost listova na prisustvo crva, iako pojavu ovih štetočina ne treba očekivati na samom početku sezone.

Rotkvica

Plodovi rotkvice se najčešće prodaju u vezicama koje mogu sadržati od 10, 15 a ređe 20 korenova u zavisnosti od krupnoće. Koren mora biti svež, sočan, karakteristične crvene boje i prečnika od 1,5 do 3 cm, a lišće mora biti sveže. Koren rotkvice na preseku ne sme imati šupljine niti prorasle ili očvrsle delove.

Rotkvica je osetljiva na dehidriranje. Ukoliko predugo stoji crvena boja potamni, a koren omekša. Rotkvica se može prodavati i bez lišća kada se ono ukloni do osnove a korenovi se upakuju u plastične činije. Na ovaj način možete prodavati i rotkvice kojima su listovi počeli da venu ili žute a čiji su korenovi još uvek adekvatnog kvaliteta.

Mladi krompir

Mladi krompirići i mladi krompir karakteristični su po veoma brzom propadanju što je naročito izraženo kod krompirića. Mladi krompirći se vade kada im pokožica nije formirana. Najčešće pakuju u najlonske kese od 1 ili 1,5 kg. Ovako pripremljeni oni su jako osetljivi na razvoj truleži i propadanje, zbog čega količine treba prilagoditi dnevnim potrebama vaše radnje.

Nakon krompirića, sezona se nastavlja sa mladim krompirom, koji se vadi kada je pokožica već formirana ali je ona još uvek tanka i osetljiva. Prečnik mladog krompira treba da bude oko 30 mm za duguljaste i poluduguljaste sorte a oko 35 mm za okrugle sorte. Mladi krompir se pere i pakuje u gajbe. Iako je njegova osetljivost manja od osetljivosti krompirića ipak treba voditi računa da se ne prave velike zalihe.

Trešnja

Trešnje su, pored jagode, prvo domaće voće na tržištu i pojavljuju se u maju mesecu. Plodovi trešnje imaju različit prečnik u zavisnosti od sorte. Za rane sorte prečnik je minimum 15 mm a za poznije sorte od17 do 20 mm za poznije sorte. Prve sorte trešnje karakterišu se sitnim plodovima koji su svetlije crvene boje i kod kojih koštica ima veće učešće u ukupnoj masi ploda u odnosu na poznije sorte. Trešnje se mogu pakovati u plitke gajbe ili u plastične činije (amprike), najčešće one od 500 g. Iako je cena trešnji pakovanih u amprike viša, kada god ste u mogućnosti birajte ovu vrstu pakovanja. Na ovaj način ćete sprečiti gubitke usled nepravilnog rukovanja, gnječenja i preturanja. Takođe obratite pažnju da plodovi imaju peteljku jer ona sprečava da sok iscuri iz ploda.

Nakon obilnih padavina može se očekivati pucanje plodova koji zatim ubrzano propadaju. Ovakvi plodovi ne mogu biti svrstani u I klasu i on moraju biti odstranjeni prilikom pakovanja. Sve sorte trešnje osetljive su na pucanje pokožice, jedino se razlikuje stepen njihove osetljivosti. Samim tim, nakon kišnog perioda treba posebno obratiti pažnju prilikom nabavke.

Jagode

Jagode su možda i najpopularnije sezonsko voće kod nas. Kao i trešnje i jagode se pakuju u plitke gajbe ili u plastičnu ambalažu sa ili bez poklopca, pri čemu i ovde uvek treba dati prednost plastičnim pakovanjima. Prečnik plodova, u zavisnosti od sorte kreće se od 15-25 mm. Plodovi moraju biti dobro razvijeni i obojeni u skladu sa karakteristikama sorte.

Treba imati u vidu da ukoliko jagode dozrevaju u kišnom ili hladnom periodu bez sunčanih dana, plodovi neće biti slatki i sadržaće više vode. Ovakvi plodovi podložniji su propadanju. U ekstremnim slučajevima propadanje može početi nakon samo nekoliko sati od berbe, naročito kada se ne čuvaju na optimalnoj temperaturi. Ovo je posebno izraženo kada sezona odmakne. Tada se uglavnom radi o jagodama gajenim na otvorenom polju čiji su plodovi osetljiviji na negativan uticaj padavina.

Na plodovima mora biti čašice (listića na vrhu ploda), osim toga plodovi moraju biti neoštećeni, bez neprirodne vlažnosti. Ukoliko vam se desi da plodovi počnu da trule pre nego ih prodate, pažljivo ih preberite i uklonite oštećene. Izbegavajte bilo kakvo kvašenje plodova ili česte promene temperaturnog režima.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *