Da li je kora citrusa bezbedna za ishranu?

Poznato je da se često u receptima za kolače navodi i rendana kora citrusa, najčešće limuna ili pomorandže. Iako vam se čini da se radi o bezazleno maloj količini, ipak bi u buduće trebalo da porazmislite pre nego postupite no receptu.

Pre svega, poznato je da citrusi u Srbiju, dospevaju uglavnom iz udaljenih zemalja i da u međuvremenu provedu dugo vremena u transportu i po raznim skladištima. Kao i svo drugo sveže voće i povrće i ove vrste su podložne nepovoljnim promenama tokom čuvanja i transporta koje mogu dovesti do umanjenja njihove upotrebne i tržišne vrednosti a nekada i do potpunog propadanja. Usled toga, pribegava se merama koje imaju za cilj da spreče ili umanje negativne posledice koje mogu nastati tokom dugog transporta citrusa od proizvođača do krajnjeg kupca. Neke od ovih mera uključuju i primenu hemijskih sredstava koja mogu biti štetna po ljudsko zdravlje.

Prilikom pripreme za dugo čuvanje ili transport, citrusi (ali i banane i jabuke namenjene dužem transportu) se tretiraju fungicidima koji imaju za cilj da spreče razvoj plesni na plodovima. Iako je jedno od pravila da se primenjuju preparati koji su dozvoljeni za ovakve tretmane kao i da se moraju poštovati rokovi (tzv. karenca) prilikom njihove primene, nikada ne možemo u potpunosti biti sigurni da su ove smernice ispoštovane.

Osim fungicida, radi postizanja ujednačene i dobre zrelosti prilikom isporuke kod kupca, citrusi se često tretiraju i određenim preparatima koji služe kao regulatori dozrevanja, bilo da je u pitanju usporavanje ili ubrzavanje ovog procesa. Cilj je da se postigne ujednačeni stepen zrelosti prilikom isporuke robe.

I kao treći postupak koji se često primenjuje kod citrusa (kao i kod drugog voća i povrća prilikom dugog transporta) jeste voskiranje površine plodova. Ova mera ima za cilj smanjenje odavanja vode i dehidraciju plodova u transportu. Iako su voskovi koji se koriste za ovu meru po pravilu bezbedni za ljudsku ishranu, ni ovde ne možemo sa sigurnošću znati da li je neki nesavesni trgovac možda koristio voskove koji to nisu.

Dakle, zaključak je da bi trebalo da izbegavajte korišćenje kore citrusa u ishrani upravo zbog povećanog rizika usled primene mnogih hemijskih sredstava lancu od proizvođača do vas kao krajnjeg potrošača. Takođe, kao dodatni argument za ovu tvrdnju trebalo bi da uzmete u obzir i napomenu „Kora nije za ljudsku upotrebu“ koja se često nalazi na deklaracijama ovog voća, a koju trgovci navode upravo zbog gore navedenih mera usled kojih može do pojave ostataka štetnih materija.

2 Comments

  1. nedodjija

    koliko sam razumela od „zastitara“, citrusi se u toku sazrevanja prstkaju rastvorima arsenovih soli da bi se zastitili od stetocina, a arsenove soli ostaju u kori, koja time nije za jelo bez obzira na kasnije tretiranje….

    Reply
  2. A.A.

    Ja nisam uspeo da nadjem tacne podatke o vrsti preparata kojima se tretiraju citrusi pre lagerovanja i transporta pa ne bih da licitiram. Iako sam i ja cuo vise razlicitih informacija, nisam siguran u njihovu tacnost, pa ih nisam ni navodio.

    Reply

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *